TERMENI SI CONDITII DE UTILIZARE

Informaţii generale

 1. Aplicația web interactivă "Comparator de preț pentru ofertele de furnizare a energiei electrice" denumită în continuare „Comparator” este creată de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în scopul de a pune la dispoziţia utilizatorilor racordați la sistemul energetic național un instrument independent, echidistant și noncomercial care să permită compararea preţurilor de furnizare a energiei electrice.
 2. Comparatorul realizează o analiză comparativă între valoarea „Preț final valoare cu TVA” din ofertele furnizorilor concurențiali și valoarea „Preț final valoare cu TVA” aferentă tarifelor CPC aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici și clienților noncasnici beneficiari de serviciu universal, respectiv valoarea „Preț final valoare cu TVA” aferentă tarifelor de ultimă instanță aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților noncasnici care nu beneficiază de serviciu universal și ordonează ofertele furnizorilor concurențiali crescător, în funcție de rezultatul comparației, fără a realiza o comparație între valoarea facturii furnizorului concurențial rezultată în condițiile ofertei și valoarea facturii furnizorului de ultimă instanță.
 3. Valorile de preț returnate de aplicație în cazul furnizorilor concurențiali, valori utilizate în realizarea comparației, nu includ componenta de abonament/rezervare existentă ȋn ofertele unora dintre acești furnizori.Furnizorii de ultimă instanță au obligația de a asigura furnizarea de energie electrică:  
 • în condiții de calitate și la prețuri rezonabile, transparente, ușor comparabile și nediscriminatorii:  
 • clienților finali care, la data intrării în vigoare a Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate;
 • clienților beneficiari de serviciu universal (serviciu universal = serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clienților casnici și clienților noncasnici cu un număr de salariați mai mic de 50 și o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanțul contabil conform raportărilor fiscal anuale care nu depășește 10 milioane de euro, la un nivel de calitate și la prețuri rezonabile, transparente, ușor comparabile și nediscriminatorii); 
 • clienților finali al caror furnizor se află în situația de a i se retrage licența de furnizare în cursul desfășurării activității sau în orice altă situație identificată de autoritatea competenta în care clienții finali nu au asigurată furnizarea de energie electrică din nicio altă sursă, cu excepția clienților deconectați pentru sustragere de energie electrică ori neplatăComparatorul are un caracter exclusiv informativ, fiind destinat atât potențialilor clienți finali care sunt interesați să-şi aleagă un furnizor de energie electrica cât şi clienţilor finali care sunt interesaţi să-şi schimbe furnizorul de energie electrică. Rezultatele generate de către Comparator nu reprezintă o recomandare a ANRE.

 

Condiţii de acces şi utilizare

 1. Prin accesarea şi utilizarea Comparatorului, utilizatorul confirmă luarea la cunoştinţă, înţelegerea şi acceptarea termenilor şi condiţiilor enunţate mai jos.
 2. Termenii şi condiţiile pot fi schimbate în orice moment de către ANRE, fără notificarea prealabilă a utilizatorilor.
 3. ANRE va asigura accesul permanent al utilizatorilor la termenii şi condiţiile de utilizare a Comparatorului, fiind responsabilitatea acestuia din urmă să consulte secțiunea în cauză.
 4. Accesul utilizatorilor la Comparator este gratuit și nu este condiționat în niciun fel, utilizatorul având acces instant la toate ofertele publicate de furnizorii de energie electrica din România, în măsura în care acestea au fost introduse în baza de date.

Acurateţea informaţiilor

 1. Valorile elementelor „Tarif zonal de transport (TL)”, „Tarif serviciu de sistem”, „Tarif de distributie”, din ofertele furnizorilor concurențiali precum și valorile elementelor „Contribuția cogenerare de înaltă eficiență”, „Acciza” din ofertele furnizorilor concurențiali și din tarifele furnizorilor de ultimă instanță sunt preluate în Comparator din baza de date administrată de către ANRE. Celelalte elemente din ofertele furnizorilor concurențiali sunt introduse în aplicație de către aceștia, corectitudinea acestor informații fiind în exclusivitate responsabilitatea furnizorilor concurențiali. Valoarea elementului „Contravaloare certificate verzi” este estimată. Valoarea finală a certificatelor verzi se stabilește în conformitate cu reglementările în vigoare.
 2. Pentru verificarea acurateţei informaţiilor şi a disponibilităţii ofertelor furnizorilor concurențiali, vă recomandăm să solicitaţi informaţii suplimentare direct de la aceștia. Datele de contact ale fiecarui furnizor concurențial se pot obține accesând denumirea acestuia care conţine un link către pagina proprie de internet.
 3. Informaţiile din ofertele afişate de Comparator privind preţul de furnizare şi condiţiile contractuale sunt generale, dar pot avea şi caracteristici particulare, de la caz la caz, care nu pot fi introduse în aplicaţie de furnizori.
 4. În vederea luării unei decizii vă recomandăm să analizați atât oferta de preț cât și condițiile asociate prețului energiei din oferta furnizorului concurențial, care pot modifica rezultatele comparației (existența componentei abonament/rezervare, respectiv valoarea acestei componente, termenul de plată al facturii, modalitatea de plată, frecvența emiterii facturii, modalitatea de transmitere a facturii, modalitatea de transmitere/preluare a indexului contorului, etc).
 5. După afişarea rezultatelor, vă recomandăm să accesați legătura către pagina de internet a furnizorului pentru a analiza în detaliu oferta acestuia. Pentru clarificarea oricăror nelămuriri legate de o anumită ofertă sau pentru acceptarea acesteia, este necesară contactarea furnizorului.

Limitarea răspunderii

 1. Deşi ANRE depune eforturi semnificative şi permanente pentru verificarea informaţiilor afişate de Comparator, dat fiind faptul că informatiile introduse de catre furnizorii concurentiali în baza de date a Comparatorului sunt în întregime proprietatea acestora, ANRE nu poate oferi nicio garanţie sau asigurare, expresă ori implicită, în ceea ce priveşte acurateţea şi integralitatea acestor informaţii, responsabilitatea revenind în exclusivitate furnizorilor concurențiali.
 2. ANRE nu răspunde de niciun fel de daune, costuri, pierderi sau alte asemenea prejudicii, directe sau indirecte, ce pot rezulta ca urmare a accesării, utilizării/incapacităţii de utilizare, a schimbării conţinutului bazei de date a acestui Comparator sau ca urmare a accesării/imposibilităţii accesării de către utilizatori a unui alt website printr-un link publicat în Comparator.

 

 

021-9841

Telefon cu tarif normal in reteaua Telekom, apelabil din toate retelele
Linie telefonica dedicata informarii consumatorilor de energie
Program 08:00 - 17:00